Wereldwinkel
 Oosterwolde

Home Aanbieding vd maand Recept vd maand Nieuws Eerlijke handel Pakketten Gered gereedschap
Waar vindt u ons Product vd maand Speciale dagen Non Food Food Grootverbruik Over ons

Recept van de maand

Augustus 2014

BROCHETTE MET TAPENADE, SARDINES EN GROENTE

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten :
2 courgettes, in stukken van ca. 2 cm.
400 g trostomaten, gewassen
75 ml Fair Trade Original Olijfolie extra vergine
Fair Trade Original Molen zongedroogde tomaat mix peper olijf
½ zuurdesem brood, in plakjes
1 pot Fair Trade Original Tapenade zongedroogde tomaat olijf
2 blikjes sardines, graatjes verwijderd

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bereidingswijze :

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Leg courgettestukken en tomaatjes in een ovenschaal of braadslee en besprenkel met de helft van de olijfolie.
  • Bestrooi met kruiden uit de molen en zet circa 20 minuten in de oven.
  • Verhit intussen een koekenpan en bestrijk de sneetjes brood met de rest van de olijfolie.
  • Bak de broodjes aan beide zijden krokant.
  • Besmeer de broodjes met tapenade en beleg met sardientjes.
  • Serveer bij de geroosterde groenten.

 ^                                                                           download het recept als  pdf

Juli 2014

CASHEWNOTENSALADE MET HONING-ROOMDRESSING

Voor 4 personen
Cashewnotensalade met honing-roomdressing

Ingrediënten :
1 zakje Cashewnoten*
ca. 7-8 el Tropische honing vloeibaar*
2 zakken (à 100 g) waterkers
2 eetrijpe avocado’s
2 gerookte kipfilets, in plakjes
2 stengels bleekselderij
4 el crème fraîche
sap van ½ citroen
zout en peper
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn
 verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereidingstijd: ca. 10 minuten (exclusief baktijd honingnootjes)

Bereidingswijze :

  • Verwarm de oven voor tot 180°C.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de cashewnoten erover.
  • Besprenkel de noten met 4 eetlepels honing en hussel alles goed door elkaar.
  • Plaats de nootjes ca. 5-10 minuten in de oven tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Laat ze afkoelen en knapperig worden.
  • Was intussen de waterkers, verwijder de dikke stelen en verdeel het over vier borden.
  • Maak de avocado’s schoon en snijd ze in plakjes.
  • Snijd ook de kipfilet in plakjes.
  • Verdeel avocado en kipfilet over de borden.
  • Was de stengels bleekselderij, snijd ze in plakjes en verdeel ze ook over de borden.
  • Klop een dressing van crème fraîche, ca. 3 eetlepels honing en citroensap en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de dressing over de salades.
  • Strooi als laatste de knapperige honingcashews er overheen.
  • Serveren met crackers.

Wijntip: Rosé (rosé), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 ^                                                                                              download het recept als  pdf

Juni 2014

 

 

GEMARINEERDE ZALM MET NOEDELS

Hoofdgerecht voor 4 personen
Gemarineerde zalm met noedels
Ingrediënten :
25 ml sojasaus
50 ml Fair Trade Original Sinaasappelsap
1 rode peper, zaden verwijderd, rest fijngehakt
2 knoflooktenen, gepeld en fijngehakt
4 zalmfilets (ca. 120 g per stuk)
3 el plantaardige olie
2 zakken (à 400 g) Japanse wokgroenten
250 g Fair Trade Original Tibetaanse noedels
2 el verse koriander, grof gehakt

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bereidingswijze :

  • Maak een marinade van sojasaus, sinaasappelsap, rode peper en knoflook en marineer hierin de zalmmoten circa 10 minuten.
  • Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook voor de noedels.
  • Verhit intussen 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de wokgroenten 5 tot 6 minuten.
  • Verhit tegelijkertijd een grillpan en neem de zalmmoten uit de marinade.
  • Voeg de rest van de marinade bij de groenten in de wok.
  • Bestrijk de zalmmoten met de overige olie en bak circa 2 minuten per kant in de grillpan.
  • Kook de noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Serveer de noedels met de gewokte groenten en gemarineerde zalm.
Garneer met verse koriander.
Zet extra sojasaus op tafel.

 ^                                                                                                                       download het recept als  pdf

Mei 2014

Witlof met geitenkaas en honing

Voor 4 personen
Witlof met geitenkaas en honing
Ingrediënten
8-12 struikjes witlof (afhankelijk van de grootte)
20 g boter
4 el Tropische honing vloeibaar*
200 g geitenkaas
75 g walnoten, grof gehakt
75 g Amazonenoten bio, grof gehakt
enkele takjes verse tijm, blaadjes afgerist
zout en vers gemalen peper
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn
verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bereidingswijze :

  • Verwarm de oven voor op de grillstand.
  • Snijd de struikjes witlof over de lengte doormidden en verwijder de bittere kern.
  • Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en kook de witlof in circa 10 minuten gaar.
  • Neem de witlof uit de pan, laat het goed uitlekken en druk het extra vocht eruit.
  • Vet de ovenschaal in met een beetje boter en leg de witlofstruikjes in de schaal.
  • Verkruimel de geitenkaas boven de witlof, maal er peper overheen en verdeel er de honing over.
  • Meng de walnoten met de amazonenoten en de blaadjes tijm en verdeel dit ook over de witlof.
  • Verdeel de rest van de boter in klontjes over de witlofschotel.
  • Plaats de ovenschaal in de oven en grill tot de bovenkant van de witlofschotel een mooi goudbruin korstje heeft.
  • Lekker met gekookte krieltjes of aardappelpuree.

Wijntip: Wijn wit Chenin Blanc, Fair Trade Original

 ^                                                                                                               download het recept als  pdf

April 2014

Gadogado

Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten :
300 g Fair Trade Original Pandanrijst
1 kleine bloemkool, in roosjes
4 eieren
2-3 el olie
1/2 tl sambal
2 bosui, in ringen
1 Chinese kool, fijngesneden en gewassen
3 volle el Fair Trade Original Pindakaas
1 el ketjap manis
2 knoflooktenen, geperst
Oosters strooisel naar keuze, bijv. seroendeng

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bereidingswijze :

  • Kook de rijst volgens de eenvoudige bereidingswijze op de verpakking.
  • Stoom intussen de bloemkoolroosjes in een vergiet boven de pan met rijst beetgaar.
  • Breng tegelijkertijd een steelpannetje met koud water en 4 eieren net aan de kook en kook de eieren tot ze hard zijn (circa 6 minuten).
  • Giet de eieren af en laat ze schrikken onder koud stromend water.
  • Verhit de olie met de sambal in een wok en roerbak de gestoomde bloemkoolroosjes, bosui en Chinese kool kort.
  • Verhit in een steelpannetje pindakaas, ketjap en knoflook en voeg zoveel water toe tot er een mooie dikke gladde saus ontstaat.
  • Pel de eieren en halveer.
  • Serveer de groenten met rijst, eieren en pindasaus en garneer met Oosters strooisel naar keuze.

  ^                                                                            download het recept als  pdf

Maart 2014

 

 

Kip gestoofd in rooibosthee

Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten :
1 kippenbouillonblokje
500 gr. kipdijfilet
Zeezoutmix chilipeper*
4 el plantaardige olie
100 g sjalotjes, gepeld en gehalveerd
3 el tomatenpuree
3 zakjes Rooibosthee spicy*
500 g cherrytomaatjes
2 sinaasappels, in parten
300 g Basmati rijst*
Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn
verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereidingstijd: ca. 10 minuten, exclusief 40 minuten oventijd

Bereidingswijze :

  • Verwarm de oven voor tot 180ºC.
  • Breng 400 ml water aan de kook en giet het samen met het bouillonblokje in een kan.
  • Wrijf de kip flink in met de zeezoutmix.
  • Verhit de olie in een braadpan en braad de kip rondom aan.
  • Fruit de sjalotjes even mee. Roer de tomatenpuree door de bouillon en blus hiermee de kip af.
  • Voeg de theezakjes toe en zet de pan 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Voeg daarna de cherrytomaatjes en de sinaasappelparten toe en zet de pan nog 20-30 minuten in de oven.
  • Bereid intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Verwijder de theezakjes uit het kipgerecht.
  • Serveer met de gekookte rijst.

Wijntip: Pinotage, Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 ^                                                                                         download het recept als  pdf

Februari 2014

Gebakken rijst met makreel en gewokte kool

Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten :
300 g Basmati rijst*
8 el plantaardige olie
2 rode uien, gepeld en grof gesnipperd
1 kleine groene kool
molen Zeezout chili peper*
350 g gerookte makreelfilet
1 komkommer
100 ml Wijnazijn venkel citroen*
ca. 6 el Rietsuiker*
Mango chutney saus

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn
verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bereidingswijze :

  • Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking, maar laat het zout achterwege.
  • Giet de rijst af en laat goed droog stomen.
  • Verhit de helft van de olie in een wok.
  • Voeg de ui toe en fruit deze kort.
  • Bewaar de 4 mooiste (buitenste) bladeren van de kool en snijd de rest in hele dunne repen.
  • Spoel ze af met koud water en laat uitlekken.
  • Voeg de kool bij de ui en wok deze enkele minuten mee.
  • Houd de gewokte groenten apart en verhit de rest van de olie.
  • Voeg de rijst en een flinke hoeveelheid zeezout toe en bak dit enkele minuten.
  • Voeg de gewokte groenten bij de rijst.
  • Verwarm de laatste paar minuten de in stukjes geplukte makreel mee.
  • Serveer de makreelrijst met zoet-zure komkommer: verwarm de azijn en suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost.
  • Laat afkoelen.
  • Schaaf de komkommer in plakjes en marineer in het azijnmengsel.
  • Serveer dit gerecht met mango chutney saus.

Tip: neem in plaats van makreel blokjes kip of varkensvlees. Wrijf dit dan royaal in met zeezout chili kruidenmix.

^                                                                                        download het recept als  pdf                   

Januari 2014

Noedelsoep met soy ginger kip

Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingrediënten :
2 maïskolven, schoongemaakt
1 wortel, in dunne reepjes
100 g peultjes, afgehaald
2 tabletten kippenbouillon
200 g kipfilet, in repen
1 flesje Soy Ginger*
scheutje plantaardige olie
zout
1-2 tl Piri piri olie*
2 bosui, in stukken
1 pak Tibetaanse Noedels*

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Bereidingswijze :

  • Breng een pan met 1 liter water aan de kook en voeg de maïskolf toe.
  • Kook de maïs in ca. 15-20 minuten gaar.
  • Neem maïs uit de pan, laat uitlekken en snijd in dikke plakken.
  • Voeg de bouillontabletten bij het kooknat van de maïs.
  • Dit wordt de basis van de soep.
  • Voeg de wortelreepjes toe en kook deze ca. 8 minuten.
  • Verhit ondertussen een grillpan.
  • Wrijf de kiprepen in met plantaardige olie en soy ginger en bestrooi met zout.
  • Grill de repen rondom bruin en neem van de grill.
  • Bestrijk de maïsplakken met soy ginger en grill deze kort.
  • Grill vervolgens de bosui.
  • Voeg de kip en de peultjes bij de soep en kook tot ze gaar zijn.
  • Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Breng de soep op smaak met piri piri olie en eventueel nog wat zout.
  • Verdeel de noedels over vier kommen en giet de hete soep erover.
  • Serveer de rest van de soy ginger saus erbij op tafel.

 ^                                                                                                                                  download het recept als pdf

December 2013


 

 

Voor de Feestdagen: Brownies met kokoscrème-topping

Nagerecht ca. 12 stuks

Ingrediënten

1 pak Bakmix voor brownies
1 blik Kokosmelk
50 boter, op kamertemperatuur
2 zakjes vanillesuiker
ca. 150 g poedersuiker
1 el Cacaopoeder

 

Bereidingstijd: ca. 50 minuten

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor volgens de aanwijzing op de verpakking van de bakmix.
  • Volg voor de bereiding van de brownies de gebruiksaanwijzing, maar neem in plaats van water, 125 ml van het meest vloeibare (waterige) gedeelte uit het blik kokos (vang het vaste gedeelte op in een zeef).
  • Volg verder de aanwijzingen tot stap 4 van het onderdeel ‘Bakken’ op de verpakking.
  • Verhit intussen in een sauspan de rest van de kokosmelk en voeg de vanillesuiker toe.
  • Laat het op een laag vuur in 20 minuten inkoken tot ca 100 ml en neem dan van het vuur.
  • Voeg in delen de poedersuiker toe en meng tot een egale glazuurachtige crème.
  • Bestrijk de brownies, zodra deze zijn afgekoeld, met de kokoscrème.
  • Laat het nog even staan tot de crèmelaag hard is geworden.
  • Snijd de brownies voor het serveren in gelijke vierkantjes en bestuif met cacaopoeder.

  ^                                                                                                                       download het recept als pdf

November 2013

In groene curry en kokosmelk gekookte mosselen

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
300 g Pandan rijst*
4 el plantaardige olie
1 pakje Groene Curry Kruidenpasta*
1 zak Thaise roerbakmix (400 g), panklaar
2 kg mosselen, schoongemaakt
1 blik Kokosmelk*
100 g zeekraal

Ingrediënten gemarkeerd met een *
zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bereidingswijze:

  • Bereid de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Giet de rijst af en laat staan met het deksel op de pan.
  • Verhit 4 eetlepels olie in een (mossel)pan.
  • Voeg de curry kruidenpasta toe en fruit tot de geuren goed vrijkomen.
  • Voeg daarna de roerbakmix, de kokosmelk en de mosselen toe en dek de pan af met een deksel.
  • Voeg de laatste paar minuten de zeekraal toe.
  • Kook de mosselen tot alle schelpen geopend zijn.
  • Verdeel de rijst over 4 borden en voeg de gekookte mosselen en de kokosgroentesaus toe.

 

Tip: vervang de mosselen door vis of garnalen.

 

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 

 

 

^                                                                                                                   download het recept als pdf 

Oktober 2013

Pita met gehaktballetjes en zoet-zure woksaus

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten
ca. 300-400 g gehakt half-om-half
1 sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
Molen Zeezout mix chili peper*
1 ei
50 g paneermeel
4 el plantaardige olie
1 flesje Woksaus Zoet-zuur*
1 flinke zak wokgroenten naar keuze,
        bijv. Hollandse wokmix
1 pak pita broodjes (8 stuks)

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

Bereidingswijze:

  • Meng het gehakt met de sjalotsnippers, de knoflook, het zeezout, het ei en het paneermeel.
  • Draai er balletjes ter grootte van een walnoot van.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan en braad de balletjes rondom bruin en gaar.
  • Voeg de woksaus toe en laat alles goed doorwarmen.
  • Houd eventueel een beetje warme saus apart om op tafel te serveren.
  • Verhit de overige olie in een wok en wok de groentemix beetgaar.
  • Verwarm de pitabroodjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de broodjes open en vul ze voor een deel met de wokgroenten.
  • Leg daar enkele gehaktballetjes met saus op en bedek met nog een laagje knapperige groenten.
     

 ^                                                                                 download het recept als pdf 

  Wrap met gerookte makreel en tapanade
Kip gestoofd in Rooibosthee
Gado Gado met ei en Pandanrijst
In Cabarnet-Sauvignon gestoofde sjalotjes
Fruitsoep met kokosroom
Vaderdagontbijt met rijstwafels en partybrood
Maaltijdsalade met runderreepjes en champions
Gemarineerde zalm met noedels
Pita met gehaktballetjes en zoet-zure woksaus
In groene curry en kokosmelk gekookte mosselen
Brownies met kokoscrème-topping
Noedelsoep met soy ginger kip
Gebakken rijst met makreel en gewokte kool
Kip gestoofd in rooibosthee
Gadogado
Witlof met geitenkaas en honing
Gemarineerde zalm met noedels
Cashewnotensalade met honing-roomdressing
Brochette met tapenade, sardines en groente
 

naar boven - contact